Basiscursus Rorschachtest volgens het Rorschach Performance Assessment System (R-PAS)

Datum

Vrijdag 14 oktober 2022, Vrijdag 28 oktober 2022, Vrijdag 18 november 2022, Vrijdag 2 december 2022

CGG De Pont, Mechelen (BE) (Bekijk op kaart)

Dhr. Koen Devriendt, Dhr. A.N.J. Pieters

Agenda

Dag 1: Vrijdag 14 oktober 2022: Ontwikkeling van het R-PAS, afname en codering rorschachtest.
Dag 2: Vrijdag 28 oktober 2022: Codering.
Dag 3: Vrijdag 18 november 2022: Interpretatie.
Dag 4: Vrijdag 2 december 2022: Interpretatie en gevalsstudies.

De opleiding start telkens om 9:30 uur en eindigt om 17:00 uur. De cursus omvat vier dagen; men kan zich niet inschrijven voor één dag.

Doelgroep

Klinisch psychologen, GZ-psychologen en psychiaters. Voorkennis van de rorschachtest is niet vereist.

Omvang

Gezien het belang van de interactie tussen de deelnemers en de vele oefenmomenten wordt het aantal deelnemers beperkt tot 20 personen.

Accreditatie

Accreditatie is toegekend bij de FGzPt voor 19 punten

€550 voor leden NVVR en VVKP, €600 voor niet-leden

Meer informatie

De Rorschachtest is een performance-based instrument en vormt een relevante aanvulling op andere psychodiagnostische tests. Het gestandaardiseerd afnemen, coderen en interpreteren van de rorschachtest kan niet zonder scholing verkregen worden.

In het begin van deze eeuw stond het Comprehensive System (CS) van Exner nog centraal bij de codering en interpretatie van de rorschachtest. Na Exners overlijden in 2006 hebben een aantal Amerikaanse psychologen intensief gesleuteld aan een nieuw systeem voor de rorschachtest. Dit Rorschach Performance Assessment System (R-PAS) dat verder bouwt op het CS zag het licht in 2011 en formuleert een antwoord op de psychometrische kritiek op het CS. Het bevat ook een aantal nieuwe en wetenschappelijk onderbouwde schalen.

De Nederlands Vlaamse Vereniging van de Rorschach en Projectieve Methoden organiseert in 2022 opnieuw een vierdaagse cursus in België (Mechelen). In deze cursus komen de afname van de rorschachtest, het coderen van de antwoorden en het interpreteren van de test volgens het R-PAS aan bod zodat men na de opleiding op een systematische en verantwoorde wijze de rorschachtest kan afnemen, scoren en interpreteren.