28-06-2021

Internationaal congres Rorschachtest- Genève 2022: Wat weten we al?

Johan Vereycken

Regelmatig zullen we berichten over de hoogmis van de projectieve testdiagnostiek, met name het internationaal congres over de rorschachtest en projectieve methoden. Door de corona-restricties is het congres uitgesteld naar 12-15 juli 2022. Het congres gaat door in Genève.  

In een vorige bijdrage hielden we het boek van de Zwitserse psychiater Hermann Rorschach waar het allemaal mee begon tegen het licht.  Na de publicatie in 1921 van “Psychodiagnostics” volgde een rampzalige periode die uitmondde in zijn vroegtijdige dood op 37-jarige leeftijd. In een andere bijdrage beschreven we dit driejaarlijkse internationale symposium in algemene termen. Ditmaal schetsen we de stand van zaken van het congres van 2022 hoewel inhoudelijke details nog niet beschikbaar zijn. In september 2021 weten we meer hierover en verschijnt alle relevante informatie op de congreswebsite (www.rorschachgeneva2021.org). Vanaf dan kan je ook inschrijven. Wie dat doet voor 15 april 2022 geniet een aanzienlijke korting op het inschrijvingsgeld van het congres en de workshops die op 11 juli plaatsvinden.

In de aanloop van het congres verrassen de organisatoren ons met een reeks webinars over spraakmakende casussen. Bijvoorbeeld de befaamde casus van de Wolvenman, een Russische aristocraat die in Wenen door Freud behandeld werd. Freud schreef over de Wolvenman die als kind op vierjarige leeftijd een droom had met een roedel wolven in een boom een veelgeciteerde gevalsstudie. Lang bleef echter onbekend dat er bij de Wolvenman een rorschachtest was afgenomen. Zijn protocol werd in 2013 in de International Journal of Psychoanalysis gepubliceerd en becommentarieerd door verschillende experts.  Een ander webinar is gewijd aan een nog niet met name genoemd nazi-kopstuk dat psychologisch werd onderzocht in de gevangenis naar aanleiding van het Neurenberg-tribunaal na WO II. Ik gok  dat dit webinar over de kampcommandant van het concentratiekamp Auschwitz zal gaan, Rudolf Höss.  Zijn rorschachprotocol is reeds besproken in de vakliteratuur en biedt inzicht in een zogenaamde nazi-persoonlijkheid.  Verder komen er nog webinars over de beruchte Amerikaanse seriemoordenaar Ted Bundy – de schattingen van het aantal moorden dat hij zou gepleegd hebben lopen uiteen van dertig tot honderd – en over de overleden Japanse schrijver Mishima, een gedoodverfde Nobelprijskandidaat.  Elk webinar duurt twee uren. Na een ruime presentatie van de gevalsstudie (een uur) buigt een expertenpanel zich over het rorschachprotocol en krijgen de deelnemers de gelegenheid om vragen te stellen. 

Verder verdienen de pre-symposium workshops van 11 juli een aanbeveling. Wie hieraan deelneemt moet dus een dag vroeger naar Genève afzakken. Er wordt doorgaans een brede waaier van onderwerpen aangeboden waarin iedereen zijn gading vindt. Uitkijken dus naar begin september wanneer het programma van het congres en de thema’s van de workshop online komen. In een volgende nieuwsbrief zal ik de hoogtepunten van het congresprogramma belichten. Ik beloofde nog een bijdrage te schrijven waarin we een blik werpen achter de schermen van dit internationaal congres. Dat zou best wel eens een uitgebreid stuk kunnen worden want met de voorbereiding van het congres wordt al drie jaar voordien gestart.       

Aanmelden voor nieuwsbrief

Nieuwsbrief archief