R-PAS

Na het overlijden van Exner in 2006 hebben een aantal Amerikaanse psychologen intensief gesleuteld aan een nieuw systeem voor de rorschachtest. Het resultaat mag er zijn:

wil een antwoord bieden op de psychometrische kritiek op het Comprehensive Systeem (CS) en bevat ook een aantal nieuwe wetenschappelijk onderbouwde schalen.

Voorts worden aspecten die de interpretatie van een protocol bemoeilijken zoals het aantal en de complexiteit van de antwoorden onder controle gehouden. Het nieuwe systeem is duidelijk gebruiksvriendelijker geworden aangezien de scores op de diverse variabelen onmiddellijk omgezet worden in T-scores hetgeen de interpretatie aanzienlijk vergemakkelijkt. Zowel op het niveau van de afname van de test als de codering van de antwoorden zijn er belangrijke wijzigingen opgetreden. Er is ook veel aandacht besteed aan het opstellen van nieuwe tabellen voor een accurate vormcodering van de antwoorden.

Zowel in de VS als in Europa werden reeds diverse internationale workshops ingericht om het R-PAS te introduceren. Een omvangrijke handleiding is sinds 2011 beschikbaar. Kortom, deze nieuwe benadering zal vermoedelijk op zeer korte termijn het CS vervangen en de belangstelling voor de rorschachtest als wetenschappelijk onderbouwd diagnostisch instrument aanwakkeren.